Search
Close this search box.

Kako izkoristiti poletno delo za gradnjo kariere in pridobivanje izkušenj

Poletne počitnice so čas, ki ga mnogi mladi izkoristijo za oddih, potovanja in druženje s prijatelji. Vendar pa se lahko poletje izkaže tudi kot odlična priložnost za pridobivanje delovnih izkušenj in gradnjo kariere. Z učenjem novih veščin in spoznavanjem ljudi si lahko izboljšate svoje možnosti pri iskanju zaposlitve v prihodnosti. Poletno delo lahko opravljate kot prostovoljec, si poiščete študentsko delo, delo v tujini ali pa opravite prakso pri delodajalcu.

Zakaj je poletno delo pomembno za mlade?

Poleg finančne koristi, ki jo prinaša poletno delo, je pridobivanje delovnih izkušenj ključno za razvoj kariere mladih. Prva delovna izkušnja lahko postane temelj za nadaljnjo kariero, omogoča razvoj ključnih veščin, kot so timsko delo, komunikacija in reševanje problemov. Poleg tega poletno delo omogoča tudi raziskovanje različnih poklicev in industrij, kar mladim pomaga pri odločitvi za prihodnjo kariero.

Kje najti delo?

Vsako leto se odprejo številne možnosti za poletno delo: od študentskih del v lokalnih podjetjih, praks v korporacijah do prostovoljnega dela v nevladnih organizacijah, možnosti so skoraj neomejene. Če vas zanima poletno delo v Posavju, se lahko vpišete v bazo iskalcev zaposlitve ali pa pobrskate med zaposlitvenimi oglasi študentskih servisov, Zavoda RS za zaposlovanje in na zaposlitvenih portalih, kot sta MojeDelo.com in Optius. 

V zadnjih letih narašča ponudba poletnih del za mlade. Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje se je število razpisanih poletnih del v zadnjih treh letih povečalo za približno 15 odstotkov. Prav tako so se v istem obdobju povprečne plače za poletna dela povečala za 10 odstotkov, kar pomeni več denarja za mlade, ki iščejo delo. Največje povpraševanje po poletnih delovnih mestih ostaja v sektorjih turizem, gostinstvo, trgovina in informacijska tehnologija. Opažajo pa tudi večje zanimanje za poletno delo v tujini, kjer mladi pridobijo mednarodne izkušnje in izboljšajo znanje tujega jezika.

Poletno delo v tujini

Poletno delo v tujini se na prvi pogled lahko zdi zastrašujoče vendar pa je v resnici odlična priložnost, da pridobite dragocene izkušnje. Ena od prednosti poletnega dela v tujini je izpostavljenost različnim kulturam in načinom življenja. Poleg tega lahko delo v tujini poveča vašo samostojnost in samozavest, naučite se novega jezika ali utrdite obstoječe znanje tujega jezika. Če se odpravite na delo v tujino, boste stopili iz svoje cone udobja in se soočiti z novimi izzivi, kar vam bo koristilo kasneje v življenju.

Pred odhodom si vzemite čas za raziskovanje ciljne države, njenega kulturnega konteksta in morebitnih posebnosti delovnega okolja. Prav tako se pozanimajte o zakonodaji in pravicah delavcev v ciljni državi, da se izognete morebitnim težavam. Nenazadnje pa je poletno delo v tujini lahko odlična referenca pri iskanju prihodnjih zaposlitev. Delodajalci cenijo izkušnje iz tujine, saj kažejo na vašo odprtost, prilagodljivost in željo po učenju.

Spodaj je nekaj povezav, ki vam lahko pomagajo pri iskanju počitniškega dela v tujini:

Nasveti za uspeh pri poletnem delu

  • Načrtovanje in iskanje priložnosti: Začnite z iskanjem poletnega dela pravočasno, da si zagotovite najboljše možnosti. Razmislite o svojih interesih, veščinah in ciljih ter poiščite priložnosti, ki se ujemajo z vašimi željami.
  • Izkoristite priložnosti za povezovanje z ljudmi v svoji industriji: Sodelujte na dogodkih, seminarjih ali se povežite preko spleta s strokovnjaki. To vam lahko pomaga pri pridobivanju poletnega dela in tudi pri gradnji vaše prihodnje kariere.
  • Bodite odprti za nove izkušnje: Ne bojte se sprejeti izzivov in se lotiti novih nalog. Vsaka izkušnja, tudi če se zdi manj pomembna, lahko prinese dragocene  izkušnje, ki vam bodo koristile v prihodnosti.
Skip to content