Search
Close this search box.

Kako lahko prostovoljstvo pripomore k gradnji vaše kariere med študijem

Študentska leta so čas, ko lahko s prostovoljnim delom ter aktivnim sodelovanjem v študentskih klubih in organizacijah prispevate k družbi, koristno porabite svoj prosti čas, spoznate nove ljudi in izpopolnite svoje spretnosti − vse to vam bo koristilo pri iskanju zaposlitve. S prostovoljstvom med študijem lahko pokaže potencialnim delodajalcem, da ste motivirani, predani in pripravljeni prispevati k skupnosti, kar je zelo cenjena lastnost. Če potrebujete nasvet, kako lahko že med študijem poskrbite za gradnjo kariere, so naši svetovalci tu za vas.

Pridobivanje spretnosti skozi prostovoljstvo

Prostovoljstvo je izjemno pomemben del študentske izkušnje, ki lahko močno vpliva na vašo prihodnjo kariero. Sodelovanje v prostovoljnih projektih vam omogoča, da razvijate komunikacijske veščine, timsko delo, vodstvene sposobnosti in še več. Na primer, lahko se pridružite prostovoljnemu projektu za varstvo okolja in pridobite izkušnje v organiziranju dogodkov, komuniciranju s širšo javnostjo in upravljanju projektov. Prostovoljstvo omogoča, da se aktivno vključite v skupnost in prispevate k družbenim spremembam.

Ustvarjanje stikov, ki vam lahko koristijo

Aktivno sodelovanje v študentskih klubih in prostovoljnih organizacijah vam omogoča, da razvijete mrežo stikov in vzpostavite povezave v svoji želeni industriji ali strokovnem področju, kar lahko olajša iskanje zaposlitve po končanem študiju. Sodelovanje v različnih projektih vas lahko poveže z mentorji, profesorji in celo potencialnimi delodajalci. Tako lahko pridobite dragocene informacije, nasvete in celo priložnosti za pripravništva ali zaposlitev. Hkrati pa vam lahko aktivnosti v teh organizacijah prinesejo tudi veliko zabave in nepozabnih trenutkov med študentskim življenjem.

Učenje iz praktičnih izkušenj

Medtem ko se v šoli učite predvsem teorije, vam prostovoljstvo omogoča, da svoje znanje preizkusite v praksi. Praktične izkušnje, ki jih pridobite med prostovoljnim delom, so neprecenljive in vam lahko pomagajo razumeti, kako delujejo stvari v resničnem svetu. To vam lahko daje konkurenčno prednost pri iskanju zaposlitve in olajša prehod iz študentskega življenja v poklicno kariero.

Možnosti prostovoljstva doma

Pri nas lahko kot prostovoljec sodelujete v humanitarnih organizacijah, kot so Rdeči križ, Karitas, Zveza prijateljev mladine in podobne, kjer lahko pomagate pri razdeljevanju hrane in oblačil. Lahko tudi prispevate k čistosti našega okolja in se udeležite različnih čistilnih akcij po vsej Sloveniji. Kot prostovoljec lahko pomagate tudi pri organizaciji dogodkov in prireditev, kot so športni in kulturni dogodki ter dobrodelni koncerti. Poleg tega se lahko včlaninte v prostovoljna gasilska društva, kjer lahko pomagate pri gasilskih intervencijah. Navsezadnje lahko pomagate tudi v zavetiščih za živali in domovih za starejše, kjer lahko sodelujete pri druženju, izvajanju aktivnosti in sprehodih.

Prostovoljstvo v tujini

Prostovoljstvo v tujini ponuja priložnost, da ljudje iz različnih držav delajo skupaj na humanitarnih in okoljevastvenih projektih. Mednarodni prostovoljski tabori, ki jih organizirajo lokalne organizacije, omogočajo posameznikom, da sodelujejo na neprofitnih projektih v različnih državah. Pri prijavi na takšne programe je pomembno upoštevati prijavne roke in ceno programov. Mednarodni prostovoljski tabori običajno trajajo 1-3 tedne, prijavnine se razlikujejo glede na program, vendar običajno znašajo 45 € za mednarodne tabori v Sloveniji in 90 € za tiste v tujini. K temu morate dodati še stroške udeležencev, ki običajno vključujejo nastanitev, hrano in morebitne potne stroške. Zato je pomembno, da se udeleženci dobro pripravijo in preučijo vse informacije o programu in stroških.

Za več informacij o lokalnih in mednarodnih prostovoljskih aktivnostih obiščite spletne strani: 

Skip to content