Search
Close this search box.

Kako napisati dober življenjepis: Nasveti za mlade iskalce zaposlitve

Za mlade, ki stopajo na trg dela, je pomembno, da imajo dober življenjepis, s katerim izstopajo med drugimi kandidati in si povečajo možnosti za uspeh pri iskanju prve zaposlitve, študentskega dela ali prakse. Ne obremenjujte se, če še nimate (veliko) delovnih izkušenj – v življenjepisu lahko poudarite svoje veščine, znanje in dosežke, ki ste jih pridobili tekom izobraževanja ali v prostem času. Tudi to so dragocene kompetence, s katerimi boste potencialnemu delodajalcu pokazali, da ste primerni za želeno delovno mesto.

Če vas zanima delo, praksa ali možnosti štipendij na območju Posavja, se vpišite v bazo iskalcev zaposlitve, kjer vas bodo lahko kontaktirali potencialni delodajalci. V nadaljevanju pa si preberite ključne korake in nasvete, kako napisati dober življenjepis.

Kaj vključuje dober življenjepis?

Vaš življenjepis naj bo jedrnat, pregleden in vsebuje naj resnične, ključne informacije. Dobro strukturiran življenjepis bo potencialnemu delodajalcu pomagal, da izve o vas to, kar je najbolj pomembno pri sprejemanju odločitve, ali ste prava oseba za to delovno mesto.

Strukturirajte logično in pregledno ključne informacije, kot so:

 • Osebni podatki: Začnite s svojimi osnovnimi osebnimi podatki, kot so ime, priimek, rojstni datum, naslov, telefonska številka in e-poštni naslov. Podatki naj bodo vedno posodobljeni.
 • Izobraževanje: Navedite vse svoje izobraževalne dosežke, vključno z imenom šole, lokacijo, stopnjo izobrazbe (npr. srednja šola, fakulteta), datumom diplome ali pričakovanim datumom diplome.
 • Praktične izkušnje: Če ste že imeli kakršnokoli delovno izkušnjo, bodisi kot pripravnik, prostovoljec ali delavec na krajših projektih, to nujno vključite v življenjepis. Napišite ime podjetja ali organizacije, delovno mesto, ki ste ga zasedali, obdobje zaposlitve in kratek opis nalog in dosežkov.
 • Veščine: Izpostavite svoje veščine, tudi tiste, ki ste jih pridobili v šoli ali v prostem času. To lahko vključuje jezikovne in tehnične veščine, računalniško znanje, komunikacijske sposobnosti, organizacijske sposobnosti itd.
 • Dosežki in nagrade: Če ste prejeli kakršnekoli nagrade, priznanja, certifikate ali ste sodelovali pri projektih, ki so bili opaženi v javnosti, jih navedite.
 • Hobiji in zanimanja: Vključevanje hobijev in zanimanj v življenjepis lahko dodatno oživi vašo predstavitev in omogoči delodajalcem bolj celosten vpogled v vaše sposobnosti, interese in osebnostne lastnosti.
 • Reference (opcijsko): Če želite, lahko tudi navedete referenčne osebe, ki vas lahko priporočijo. To so lahko profesorji, mentorji ali prejšnji delodajalci.
 • Ciljna izjava (opcijsko): Če želite, lahko vključite kratko ciljno izjavo, ki povzema vaše življenjske in karierne cilje ter kakšno zaposlitev oziroma delovno okolje iščete.
 • Fotografija (opcijsko): Čeprav fotografija ni obvezna, pripomore k temu, da vaš življenjepis izstopa in da si vas bo delodajalec bolj zapomnil, ko boste prišli na razgovor. Uporabite profesionalno fotografijo, s katero boste naredili dober prvi vtis.
 • Spremno pismo (opcijski): S spremnim pismom, ki ga priložite življenjepisu, se osebno obrnete na delodajalca in pojasnite, zakaj vas zanima določeno delovno mesto in kako bi lahko prispevali k uspehu njihovega podjetja.

Nasveti za pripravo življenjepisa

 • Bodite jedrnati in jasni: Življenjepis naj bo jedrnat, jasen in pregleden, brez nepotrebnih podrobnosti. Delodajalci imajo omejen čas za pregledovanje vsakega življenjepisa, zato je pomembno, da je informacije enostavno najti.
 • Prilagodite ga vsaki priložnosti: Vsakič prilagodite svoj življenjepis glede na zahteve in pričakovanja delovnega mesta, za katerega se prijavljate. Poudarite tiste izkušnje, veščine in dosežke, ki so najbolj relevantni za določeno delovno mesto.
 • Uporabite akcijske besede: Pri opisu svojih delovnih izkušenj uporabite močne akcijske besede, ki prikazujejo vaše sposobnosti in dosežke. Namesto pasivnih besed, kot so “bila sem odgovorna za”, raje uporabite aktivne besede, kot so “uspešno sem vodila” ali “razvijala sem”.
 • Bodite iskreni in natančni: Ne pretiravajte in ne izmišljujte si informacij v svojem življenjepisu. Bodite iskreni glede svojih izkušenj, veščin in dosežkov. Delodajalci bodo cenili vašo iskrenost in zanesljivost.
 • Pozorno preglejte in popravite: Pred oddajo svojega življenjepisa si vzemite čas, da ga pregledate in popravite morebitne slovnične, pravopisne ali tipkarske napake. Lahko si tudi pomagate tako, da prosite prijatelja ali družinskega člana, da pregleda vaš življenjepis in ponudi povratne informacije.
 • Bodite izvirni in zvesti samemu sebi: V vsak življenjepis vložite celega sebe in ga napišite tako, da boste nanj ponosni. Poskrbite, da bo vaša vsebina edinstvena in izvirna, saj noben delodajalec ne želi prebrati že tisočkrat videnih formulacij, ki ne ponujajo konkretne vsebine.

Skip to content