Search
Close this search box.

Karierna sinergija povezala mlade in delodajalce v Posavju

V prostorih Kariernega centra Posavja so se na okrogli mizi “Karierna sinergija” v torek, 23. 4., srečali predstavniki mladih in delodajalcev, ki so razpravljali o karierah in priložnostih v Posavju.

Mladi in delodajalci združeni na okrogli mizi “Karierna sinergija”

V sklopu izvajanja projekta Karierni center Posavje (financiran iz Norway grants) so v Krškem vzpostavili Karierni center Posavje. V projektu izvajajo številne aktivnosti in ena izmed njih je tudi izvajanje aktivnosti centra, in sicer aktivnosti mreženja v okviru katerega so ob zaključku izvajanja projekta izvedli konferenco z okroglo mizo “Karierna sinergija”. S konferenco in okroglo mizo so povezali ključne akterje lokalnega okolja za karierno usmerjanje mladih (gospodarstvo, mladi, šolstvo). Vse zbrane je v uvodnem nagovoru pozdravila direktorica Razvojne regionalne agencije mag. Nataša Šerbec. Projekt in predvsem dosežke je predstavila Simona Hostar, koordinatorka projekta Karierni center Posavje.

V projektnem partnerstvu so sodelovali Regionalna razvojna agencija Posavje, Mestna občina Krško, Zavod za mladino in šport Krško, Ljudska univerza Krško, Območna obrtno – podjetniška zbornica Krško in norveški partner socialno podjetje Collective Innovation iz OslaProjekt predstavlja inovativen pristop na področju pridobivanja kompetenc za boljšo zaposljivost mladih in kariernega usmerjanja v regiji Posavje.

Sodelujoči na okrogli mizi so bili:

  • Nataša Unetič Tomše, direktorica Kemokovina, d. o. o.
  • Doroteja Volovec, direktorica Invalidskega podjetja LUMIA, d. o. o. in Zaposlitvenega centra Lumis
  • Tina Živič, Klub posavskih študentov
  • Ana Kramperšek, karierna svetovalka Ljudske univerze Krško
  • Simona Hostar, koordinator projekta Karierni center Posavje, RRA Posavje
  • Andraž Dostal, samostojni podjetnik in predstavnik mladih

Dogodek je moderirala Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško in Zavoda obrtnikov in podjetnikov Posavje.

Pomen mikro in malih podjetij na lokalni ravni

Nataša Unetič Tomše, direktorica podjetja Kemokovina, d. o. o., je poudarila vlogo mikro in malih podjetij. “Dogodek kot je današnji z vidika mikro in malih srednjih podjetij je zelo dobrodošel, ker sploh segment mikro in malih podjetij težko drugače predstavlja svoje dejavnosti v nekem širšem okolju,” je dejala.

Karierne priložnosti v lokalnih podjetjih

Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško in Zavoda obrtnikov in podjetnikov Posavje, je razložila cilje konference in poudarila, da je bil “namen današnje konference, da približamo tako mladim delodajalcem in izobraževalnim ustanovam kot tudi lokalni skupnosti, da se je potrebno pogovarjati o karierni prihodnosti mladih“.

Udeleženci so izrazili upanje za prihodnje iniciative: “Tako da, vsekakor pozdravljam takšne projekte in upam, da bo sodelovanje na tem področju v prihodnje dobro, širše, da bomo vključeni v ta segment,” je dodala Nataša Unetič Tomše.

Tina Živič iz Kluba posavskih študentov je poudarila pomen dogodka za vzpostavljanje stika med mladimi in delodajalci, kar je ključno za uspešno integracijo mladih na trgu dela. “Najbolj pozitivno se mi zdi, da smo se srečali med seboj mladi in starejša generacija oziroma z delodajalci, ker se mi zdi, da to nam to najbolj manjka, torej stik med izobraževanjem in z delodajalci, predvsem v lokalnem okolju,” je dodala.

Karierna sinergija kot most med izobraževanjem in industrijo

Direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško, Janja Starc, je na konferenci poudarila, da je nujno potrebno mladim približati različne karierne možnosti, ne le v velikih podjetjih, ampak tudi v manjših lokalnih podjetjih. Dogodek je bil namenjen tudi temu, da delodajalci lahko predstavijo, kaj vse lahko ponudijo mladim.

Udeleženci so izrazili upanje, da bo sodelovanje med izobraževalnimi ustanovami in industrijo še napredovalo, in da bodo takšni projekti nadaljevali s povezovanjem različnih sektorjev za boljše razumevanje in izkoriščanje lokalnih potencialov. Debata na konferenci je bila, po besedah udeležencev, plodna in obetavna za prihodnje.

Vir: ePosavje.com

Skip to content