Search
Close this search box.

Video predstavitev

ORODJAR

Orodjar je strokovnjak, ki izdeluje in vzdržuje orodja ter stroje za različne industrije. To je eden izmed ključnih poklicev, ki omogočajo delovanje sodobnih tehnoloških procesov in proizvodnjo različnih izdelkov. Če te zanima orodjarstvo, si na pravi poti k zanimivi in raznoliki karieri. Spodaj si preberi več o tem poklicu, ki ponuja številne priložnosti za razvoj.

Opis dela:

  • Izdelava orodij: Orodjarji izdelujejo različna orodja, kot so kalupi, matrice, rezkalne glave in drugi pripomočki. Ta orodja se uporabljajo za oblikovanje in izdelavo različnih izdelkov, kot so avtomobilski deli, plastični izdelki in kovinski predmeti.
  • Vzdrževanje orodij: Poleg izdelave orodij orodjarji tudi skrbijo za njihovo vzdrževanje. Redno preverjajo in popravljajo orodja, da ohranijo njihovo učinkovitost in podaljšajo življenjsko dobo.
  • Razumevanje načrtov: Orodjarji morajo brati tehnične načrte in specifikacije, da lahko natančno izdelajo potrebna orodja. Razumevanje tehničnih risb je ključnega pomena za uspešno delo.
  • Uporaba strojev in orodij: Orodjarji uporabljajo različne stroje, kot so stružnice, freze, brusilniki in CNC-stroji, da obdelajo kovine, plastiko in druge materiale.
  • Reševanje težav: Orodjarji morajo biti sposobni hitro prepoznati in odpraviti težave pri orodjih ter strojih. To zahteva tehnično znanje in spretnosti.
  • Varstvo okolja: Pri svojem delu morajo orodjarji upoštevati okoljske smernice in varnostne predpise ter skrbeti za pravilno odstranjevanje odpadkov.

Izobrazba:

Za vstop v ta poklic je običajno potrebna tehnična izobrazba ali usposabljanje v orodjarstvu. Orodjarstvo je ključen poklic v industriji in nudi številne priložnosti za razvoj kariere. Če si tehnično nagnjen, imaš veselje do dela z orodji in si pripravljen na izzive, potem je orodjarstvo morda pravi poklic zate. Ta poklic ponuja priložnost za ustvarjalno delo in prispevanje k razvoju različnih industrij.

Skip to content