Search
Close this search box.

Zakaj je mreženje (networking) pomembno že med študijem in kako se mrežiti

Z mreženjem lahko pridete do želenega delovnega mesta, čeprav zanj ni bilo zaposlitvenega oglasa. Kar 94 % uspešnih iskalcev zaposlitve uporablja mreženje (networking) pri iskanju dela, so poročali pri časopisu Wall Street Journal. Že med študijem se odpira obilo priložnosti za gradnjo odnosov, ki lahko pomembno vplivajo na vašo prihodnost. Preberite, kako poiščete koristne stike in vzdržujete odnose z njimi.

Kaj je mreženje?

Mreženje ali »networking« je iskanje priložnosti in zaposlitve s pomočjo poznanstev, kot so prijatelji, bivši sošolci, znanci s poslovnih srečanj ali starši. Mreženje temelji na osebnem priporočilu, kjer vas določena oseba, ki verjame v vaše sposobnosti, predlaga za določeno delovno mesto. Prednosti mreženja vključujejo dostop do neobjavljenih delovnih mest, sledenje trendom v vaši stroki, boljši pregled nad trgom dela, priporočila za delovna mesta ter vpogled v potrebe organizacij na vašem področju. Pomembno je, da se mreženja lotite strukturirano, pri čemer se osredotočite na vzpostavljanje in negovanje odnosov s svojimi znanci ter ugotovite, kako vam lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve.

Začnite že med študijem

Prvi korak k uspešnemu mreženju je, da ga začnete že med študijem. Takrat lahko aktivno sodelujete v študijskih skupinah, društvih, projektih in zunajšolskih dejavnostih, kjer se povežete z drugimi študenti in profesorji. Še pomembnejše pa postane mreženje po koncu študija, ko začnete iskati zaposlitev. Stiki, ki ste jih navezali tekom študija, vam lahko povedo za novo delovno mesto ali vas priporočijo delodajalcu. Redno komuniciranje s preteklimi kolegi, profesorji in mentorji ohranja povezave žive. To lahko pripomore k odpiranju novih vrat za karierno napredovanje in sodelovanje pri projektih. Aktivno iščite priložnosti za srečanja v živo, kjer lahko spoznate nove ljudi, bodite proaktivni pri vzpostavljanju stikov in bodite pripravljeni na vzdrževanje dolgoročnih odnosov. Z doslednim in premišljenim pristopom boste gradili močno mrežo poznanstev, ki vam bo pomagala pri vaši karierni rasti.

Mreženje v tujini

Mreženje v tujini med študijem je lahko izjemno koristno. S povezovanjem z mednarodnimi študenti, profesorji in strokovnjaki v tujini lahko pridobite dragocene izkušnje in kontakte. S tem si lahko na široko odprete vrata do mednarodnih priložnosti v nadaljevanju vaše kariere. Pomembno je izkoristiti možnosti izmenjav, mednarodnih projektov in dogodkov, ki jih ponujajo univerze v Sloveniji. Mreženje v tujini vam lahko prinese številne koristi, kot so izmenjava idej, spoznavanje novih perspektiv, pridobivanje mednarodnih prijateljev in sodelovanje pri projektih z mednarodnim vplivom. Za več informacij o možnostih izmenjav in mednarodnih projektov med študijem, obiščite spletno stran Erasmus.

Nasveti za učinkovito mreženje

Mreženje bo uspešnejše, če sledite trem korakom. Prvi korak je sestavljanje seznama oseb, s katerimi nameravate vzpostaviti stik. To so lahko vaši prijatelji, kolegi, bivši sošolci, mentorji ali katerikoli drugi ljudje, ki bi vam lahko pomagali pri iskanju zaposlitve ali kariernem napredku. Drugi korak vključuje sestavljanje seznama potreb, ki bi jih te osebe lahko rešile ali zadovoljile. To vključuje informacije o delovnih mestih, povezavah z industrijskimi akterji ali nasvetih za razvoj kariere. Tretji korak je dejansko navezovanje stikov. To lahko storite prek e-pošte, telefonskega klica ali osebnega srečanja. Pomembno je, da izrazite jasen namen svojega stika in pokažete zanimanje za sodelovanje ter izmenjavo koristnih informacij.

Pomembnost družabnih omrežij

Družabna omrežja so postala nepogrešljivo orodje pri mreženju, saj omogočajo enostaven dostop do različnih posameznikov in strokovnjakov z vsega sveta. S pomočjo platform, kot so LinkedIn, Twitter, Facebook in Instagram, lahko vzpostavljate in negujete stike s poslovnimi partnerji, kolegi, potencialnimi delodajalci in mentorji. Spremljanje objav, sodelovanje v skupinah in pogovori na tematskih forumih omogočajo povezovanje z ljudmi z enakimi interesi in cilji. Poleg tega lahko družabna omrežja uporabite za deljenje svojih dosežkov, projektnih rezultatov in znanja, s čimer krepite svojo prepoznavnost in verodostojnost v svoji strokovni skupnosti. Preberite dodatne nasvete, kako vam lahko pomagajo družabna omrežja pri iskanju zaposlitve.

Large Group of Students male and female relaxing at Wood Table of Campus Chat Room talking gesturing having fun
Skip to content